Avpixlat och antisemitism

Som av en slump var Avpixlat intresserade av antisemitism igen. Varför? Jo, en möjlighet att återigen slå mot muslimer och sprida antimuslimsk propaganda.


Avpixlats så kallade anti-antisemitiska hållning är en falsk fasad och har främst två syften: (1) ett propagandavapen riktat mot muslimer, som är lika rasistiskt som den antisemitism man påstår sig ta avstånd från; (2) och ett försök att tvätta rent partiets egen bruna historia, som man aldrig på allvar gjort upp med. De tar varje tillfälle i akt att sprida antimuslimsk propaganda och använder judars utsatthet som ett instrument. De judar som inte instämmer i Avpixlats antimuslimska hatretorik målas upp som ”hjärntvättade”, ”otacksamma” och/eller som en del av det påstådda etablissemang som försöker tysta ”Sverigevännerna”. Dikotomin mellan ”bra”/”dåliga” judar är dessutom i enlighet med en vanlig hederlig antijudisk tradition. 

För några veckor sedan promotade sajten Avpixlat oförblommerat promotat en rasistisk och antisemitisk film – samma sajt som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson 2011 beskrev som ”den sunda delen” av SD:s nätrörelse. Men den SD närstående sajten Avpixlat är ett av flera högerpopulistiska och högerextrema medier som på senare tid spridit den rasideologiska, islamofobiska och antisemitiska filmen With Open Gates – och presenterat den som en video ”som dokumenterar verkligheten bakom ’flyktingströmmarna’ genom Europa”. En av ”expert”-rösterna i filmen är den brittiske fascisten Nick Griffin som deklarerar att ”eliten” försöker utrota vita, en vanligt förekommande tanke om ett ”raskrig” som enligt röster i de antisemitiska träsken iscensatts av judarna eller som det idag ofta heter ”sionisterna”. ”En ohelig allians”, dundrar Griffin, ”mellan vänstern, kapitalister och sionistiska rasister beslutade att promota invandring och rasblandning med målet att utradera oss från våra hemländer”. 
Den tidigare partiledaren för British National Party höll talet om ”en ohelig allians” i mars 2014 i EU-parlamentet. Men retoriken är inte ny: Griffins judehat och hets har varit en röd tråd i hans politiska karriär sedan tidigt 1970-tal, då han som 14-åring gick med i högerextrema National Front. Under det följande decenniet kom Griffin att bli en av nyckelpersonerna i den brittiska högerextrema miljön. 
I del av filmen With Open Gates visar ett klipp från en av Paideias grundare Barbara Spectre som säger att judar måste vara del av ett mångkulturellt Europa. Klippet har länge figurerat på antisemitiska sajter som ett ”bevis” på att judar iscensatt mångkulturalism. Filmen som i skrivande stund har över fyra visningar på YouTube har även spridits av bl.a. rasistiska och antimuslimska Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist, nazistiska nätsajter, Washington Post och av den amerikanska republiken Michele Bachmann. 

Men Avpixlats historia av att knyta allianser med judehatare börjar inte med att de förra veckan promotade en antijudisk film. Avpixlat har marknadsfört böcker av nazisten Nils-Eric Hennix och distribuerar fortfarande den f.d. partisekreteraren i SD Jan Milds Vitbok där man kan läsa hur ”agenda-judar” förstör Sverige. I Avpixlats kommentarsfält förekommer och tillåts inte sällan judehatande kommentarer och de har en hög tolerans för problematiska källor och kanaler och länkar bl.a. till den förintelseförnekande kanalen Granskning Sverige och Nya Tider. Två av Avpixlats viktigaste krönikörer är Mats Dagerlind och Jan Sjunnesson. Dagerlind anser att det inte är antisemitiskt att ”diskutera det judiska inflytandet på medier, finansvärlden, vetenskapen, kulturen, samhället i stort eller den amerikanska utrikespolitiken” eller tala om en ”judisk sammansvärjning”. Enligt Dagerlind finns det ett ”judiskt intresse” att ”slåss om makten i världen”, något som han menar är legitimt att belysa på Avpixlat. Den relativt nyrekryterade Jan Sjunnesson, som tidigare jobbade för SD-tidningen Samtiden, har uppmanat rasideologen Henrik Palmgren att på sin sajt Red Ice Creations uppmärksamma en av hans böcker och har länkat till högerextrema kanaler vars upphovsmän uppmanat till raskrig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar