Hanna Gadban missar poängen

Igår presenterades Hanna Gadban som Svenska Dagbladets nya kolumnist. Tidigare i somras uppmärksammades det att Gadban bland annat gillat förintelseförnekande propaganda på Facebook. Gadbans svar: De som påtalade problematiken agerande i cyniska intressen och inläggen har ”några år eller mer på nacken”.
Gadban utvecklar:
Jag har ”lajkat” uppdateringar som är uppskattande gentemot personer som i olika sammanhang kan misstänkas ha antisemitiska preferenser och jag har uttryckt mig nedlåtande (och slarvigt) om moskéer i Sverige. Att detta skedde under en tid när jag ofta kände mig upprörd och maktlös är, förstår jag idag, ingenting som hindrar att det citeras nu och framöver och det riskerar att svärta ner mitt namn.
Gadban kan alltså inte fastslå huruvida förintelseförnekelse eller antijudiska konspirationsteorier är ”antisemitiska”, eller illavarslande rökridåer för att ”svärta ner mitt namn”.

Gadban missar poängen.

Det är knappast så att Gadban uppskattat personer som i något sammanhang kan ”misstänkas ha antisemitiska preferenser”. Personerna är förvisso ökända för antisemitism. Men Gadban har inte betett sig ”uppskattande” utan aktivt gillamarkerat statusuppdateringar som ger uttryck för radikal judehatande propaganda. För att understryka: Det är rasistiska, förintelseförnekande och antisemitiska inlägg Gadban gillar.
Dessutom: Är antisemitism och rasism en rimlig reaktion på en känsla av maktlöshet? Tydligen, enligt Gadban.

Att hon aktivt förringade, bortförklarade och – framförallt – medvetet misstolkade kritiken är såväl talande som oroande.

Nedanför bifogar jag en del skärmdumpar från hur Gadbans härjat på Facebook. Grattis Svenska Dagbladet

Skärmdumpar

Gadban gillar inlägg av antisemiten och förintelsförnekaren Carl Norberg. Norberg ställer upp i podcast med nynazister och senast medverkade i Nordfronts podcast.
Gadban gillar ett inlägg där en person uppmanar till mord
Gadban kommenterar ”Intressant!!!!!” när Jan Sjunnesson, fd chefredaktör på Samtiden, nu på Axpixlat, delar ett blogginlägg av den antimuslimska hatpropagandisten Pamela Geller
Gadban gillar ett inlägg där förintelseförnekaren och judehataren Lasse Wilhemssons bok promotas. 
Gadban gillar inlägg som stödjer den sk ”9/11 truth”, eller ”Sanningsrörelsen”.
Mer gillamarkeringar från inlägg signerade Carl Norberg
Ett inlägg som beskriver en verklighet där vi ”blivit lurade” av ett ”banksystem” som ”syftar till att plundra jorden”. Författaren lånar termer av Carl Norberg – Gadban klickar på ”gilla”.
Förintelseförnekande propaganda från Lasse Wilhemsson som Gadban gillar.
Förintelseförnekande propaganda på högvarv. Det hindrar inte Gadban från att klicka gilla på ett inlägg där det bland annat står. ”Israels politik och den sionistiska maktelitens nykolinala krig rättfärdigas i dag med ’Förintelsen’ som politiskt vapen. Därför är fakta som ifrågasätter den officiella bilden av 6 miljoner judar …”, etcetera.
Konspiracistisk dynga där Obama och Bush inte är ”amerikanska presidenter” utan ”sionistiska verktyg”. Gadban gillar.
Mer Norberg och konspiracistisk propaganda.
Någon länkar till Press Tv skribenten, judehataren och konspiracisten Kevin Barret blogg. Gadban gillar. 
Sjunnesson länkar till den muslimhataren Robert Spencer.

”Judiskt”-ägda banker kontrollerar världen. I alla fall om man får tro inlägget som Gadban gillar.
Gadban i konversation med Sjunnesson.
Sjunnesson länkar till en rasideologisk sajt.

5 kommentarer:

 1. Vilket problem ska skärmdumpen om IG Farben illustrera? Min allmänbildning räcker inte till för att förstå vad som är snett med den.

  De flesta av de övriga skärmdumparna förstår jag det problematiska med...

  /Janne

  SvaraRadera
 2. Ni har inte publicerat min fråga, vilket jag tycker är helt OK. Om någon ändå läser detta: tack för det fina arbete ni bedriver. mvh /Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Janne!

   Tack så mycket för komplimangen! Borde helt klart ha svarat innan. Ber om ursäkt. Vilken bild menade du exakt? Kanske lättare om du skriver nummer?

   Mvh,
   Samuel

   Radera
 3. Vad menas Längst ned: "Sjunnesson länkar till en radiologisk sajt"?Har inte radiologisk med sjukhusvård och röntgen att göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska självfallet stå ”rasideologisk”. Korrigerade det http://expo.se/2015/chefredaktor-pa-sd-agd-tidning-sprider-grov-rasism_6789.html

   Radera