Gilad Atzmon till Göteborg

En av världens kanske mest kända antisemiter Gilad Atzmon ska till Sverige. Denna gång är det inte ”Tro & Solidaritet” (då ”Broderskapsrörelsen”) ”ABF” och FiB/Kulturfront som står för inbjudan. Inte heller är det någon jazzfestival i Umeå utan den konspiracistiska foliehattsföreningen ”Cui Bono” som står för evenemanget.

Vilka är då ”Föreningen Cui Bono”? Deras konspirationsteorier är så pass centrala att de till och med namngivit föreningen efter det latinska uttrycket Cui Bono, ungefär ”vem gynnas?”. Föreningen grundades 2010 och säger sig vara en ”ideell förening som är religiöst och politiskt obunden” och har som ”ändamål att informera människor om tankar, idéer, teorier och forskningsresultat”. Faktum är att det egentligen är en förening som sprider grova vanföreställningar, konspirationsteorier, antisemitism, etc. Föreningen fick bl.a. uppmärksamhet 2014 för att ha bokat högerextremisternas alla kärleksakademiker Karl-Olof Arnstberg och lyckats hyra en lokal av Göteborgs Stad.

Sen starten 2010 har föreningen Cui Bono lyckats hålla ett flertal evenemang med kända figurer inom den konspirationsteorietiska rörelsen. Ofta handlar det om ”Chemtrails”, ”hur fluor tar över våra hjärnor”, ”kan man lita på läkemedelsindustrin?”, ”vi måste avslöja bankväsendet”, osv. Den 25/5 2014 anordnade Cui Bono ett föredrag med konspiracisten Christopher Bollyn. Den f.d. American Free Press-journalisten har länge gjort sig känd som en form av frontfigur för konspirationsteoretiker inom och utanför den vit-makt miljön som han länge haft tydliga kopplingar till. Utöver samröre med bl.a. den f.d. KKK-ledaren David Duke så är Bollyn själv övertygad om att allehanda ondskefulla konspirationer är iscensatta av “världsjudendomen”; i sin bok Solving 9/11 anklagar han judarna (ofta kallade ”sionister” av Bollyn” för att ha en ”kontroll av massmedia och förintelsepropaganda som tjänar till att försvara och stödja deras kriminella agenda”.
En annan person som figurerar i Cui Bono är den antisemitiske konspirationsteoretikern Jüri Lina. Lina stod Mohammed Omar och det ”Antisionistiska partiet” nära när det begav sig 2011. Som Jonathan Leman uppmärksammade på sin blogg så finner man ett av många antijudiska utfall i Linas böcker Världsbyggarnas Bedrägeri där det bl.a. står:
Allt fler har börjat tvivla på den hysteriska förintelsepropagandan. Gaskammarlögnerna kommer förr eller senare att hamna på historiens sophög
På Cui Bonos hemsida finner man en lång intervju med Jüri Lina. Utöver länkar till Linas hemsida så rekommenderas David Icke, Jeff Rense, Vaken.se, etc. Andra personer som Cui Bono bjudit in är Henning Witte, Olle Dammegård och nu även Gilad Atzmon.

Cui Bonos Facebookgrupp domineras mer eller mindre av personer med anknytning till Partiet De Fria, Vaken eller dylika konspiracistiska sajter och organisationer. 

Det var dessvärre inte länge sen Atzmon senast besökte Skandinavien. Så sent som i våras var Atzmon inbjuden till Litteraturhuset i Olso av Trond Ali Linstad – en person som själv utmärkt sig för spridandet av konspirationsteorier om judar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar