Riktiga antirasister lyssnar på högerextremister

I Liza Marklunds Sommarprat i P1 (4/7 2015) talade den prisbelönta författaren bl.a. om att öppna gränser för flyktingar och tolerans, men valde anmärkningsvärt nog att ackompanjera sina budskap med att spela ”Sverige, Sverige Fosterland” av det ultranationalistiska rockbandet Ultima Thule. Ultima Thule, Sveriges genom tiderna största högerextrema försäljningssuccé, banade väg för ännu mer öppet rasistiska vitmakt-band. Sedan starten 1984 har Ultima Thule haft nära kopplingar till extremhögern. Förste sångaren hette Bruno Hansen och var ledare för Nordiska Rikspartiets aktionsgrupp i Nyköping och senare ledare för Nationalsocialistisk Front i Nyköping. Trummisen Ulf Hansen gick med i Bevara Sverige Svenskt 1983.
Marklund valde att spela en ny version av den första singeln Sverige Sverige Fosterland okommenterat rakt ut i etern; en låt som från början sponsrades av den rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS) och togs senare upp som en signaturmelodi för närradiosändningar från Sverigepartiet. I pratan innan Ultima Thule spelas säger Marklund, och jag citerar utförligt:
Det är naturligtvis helt i sin ordning att reagera och ifrågasätta och lufta det i offentligheten. Jag gillar demokrati och yttrandefrihet: kommentarer och twitter och statusuppdateringar är ju inget problem. Däremot blir det problematiskt när de människor som skriker högst kräver att aldrig bli emotsagda [sic]. Alla säger sig vara Charlie samtidigt som toleransen blir allt mindre mot de som tycker olika. Det är väl inge svårt att vara tolerant mot de som tycker exakt lika dant som jag själv. Toleransen provas och stöts mot de som har motsatt åsikt i en fråga som är viktig för mig. Där provas toleransen.
Marklund forsätter sin prata med att beskriva hur öppensinnad och liberal hon är i sin migrationspolitik. ”Ta bort gränserna”, uppmanar Marklund. Men sen vänder hon:
Frågan är, frågan är, kan jag vara kompis med någon som röstar på Sverigedemokraterna? Vill någon sån vara kompis med mig? […] Tro mig, jag har haft anledning att fundera på det här. Jag bor delvis i södra Spanien. Och jag är Marbellas enda sosse.
Det är otydligt vad Marklund egentligen vill framföra. Antingen vill hon hävda att Sverige är genompolariserat idag pga. Sverigedemokraternas invandringspolitik och att vi inte ska bidra med att fortsätta polarisera: de som är kritiska till Sverigedemokraternas rasistiska politik kan vara överens om att man inte tycker olika och sen dricka vin med varandra – och varför inte ackompanjera detta skolgårdsargument med lite rasistisk, nationalromantisk högerextrem musik? Eller så försöker Marklund visa på hur hon, som till skillnad från alla andra ”gillar demokrati och yttrandefrihet”, minsann kan vara tolerant – på riktigt. Och det gör en riktig antirasist genom att spela Sveriges mest sålda högerextrema rockband.

Ultima Thule signerar en text
i SDU:s första upplaga av
Ung Front
Ultima Thule fick snabbt beundrare bland rasister, och plats på flera samlingsskivor med nazistiska och antisemitiska band som Skrewdriver och Brutal Attack. Ultima Thules politiska hemvist har alltid varit enkel att se, om man velat. På 1980-talet lät sig gruppen intervjuas i nazitidningar i hela Europa: t.ex. i svenska Streetfight, i tyska Force of Hate och i walesiska Welsh Leak.

SR:s producent Henrik Jonsson har försvarat Marklunds val att spela en låt från ett rasistiskt band med att bl.a. påstå att ”vi tenderar att tolerera alla människor som tycker precis som vi själva. Men så fort man möter någon som inte håller med spricker det” och att valet av låt var ”högst medvetet”. Dessutom är det inte problematiskt att Marklund spelade högerextrem musik eftersom hennes helt felfria alibi är att ”hon är utlandssvensk i Marbella som den enda sossen” (Aftonbladet 4/7 2015)
Som om högerextrema musikband vore ett mindre problem än, eller till och med oproblematiska i jämförelse med, den befogade kritik man kan få om man sprider deras rasistiska propaganda.

1 kommentar:

  1. Bra skrivit, Friheten att få uttrycka åsikter väger högre än att man låter idioter bestämma vad "Hen" ska och ej ska säga.

    SvaraRadera