Idag vet väl alla?

Danjel Nam skriver i Dagens Nyheter att
I Sverige, liksom i övriga västvärlden, var det tidigare judar det framför allt skämtades om. I dag håller många med om att utsättas för antijudisk humor och antisemitiska rasstereotyper var kränkande och förnedrande för dåtidens judar. Det finns också en förståelse för i vilket sammanhang humorn användes – bland annat som en del av den nazistiska propagandan. Den avhumanisering som humorn var en del av gjorde det sedan lättare för icke-judar att förtrycka judar och i förlängningen att förinta dem [min kurs.].
Vad bygger Nam tesen att det ”tidigare [var] judar”? Det stämmer helt enkelt inte: Magnus Betnér sk. skämt om att judar är gnälliga och fått Förintelsen på hjärnorna, Charlie Christensens teckning i Helt Normalt från i somras, Hans Lindströms karikatyrer har ofta fått passera obemärkt. Pontus Lundqvist karikatyr ”vem är antisemiten” från i somras, Kjell Nilsson-Mäki från i höstas – för att inte tala om Lars Hillersberg. Carlos Latuff, en vars teckningar jämställer Israel med Nazityskland, hånar Förintelsen och dess offer samt framställer – i enlighet med antisemitiska konspirationsteorier om makt och inflytande – en form av ”judisk”/”israelisk” världsordning och används flitigt och ofta inom olika vänster-bloggar som bl.a. Jinge, förlaget Verbal, FiB/Kulturfront, Flamman, etc. Detta utan att beröra, förvisso inte svenska men, kända komediserier som Family Guy eller South Park som på ett eller annat sätt skämtar om fördomar och till viss del appellerar till folks fördomsreservoar för att vinna skratt. (Jag tar inte ställning i frågan om ”kan man skämta om allt” och om det ”är okej”/”inte okej”, utan lämnar den frågan åt sidan.)

Och inte heller att det alltid möts av massiv indignation, som Nam framställer det i sin text i Dagens Nyheter.

1 kommentar:

 1. Hejsan Samuel, tack för ditt inlägg.
  När man läser din sammanställning så är det uppenbart hur minnet av dessa bilder börjar blekna bort idag, och att många idag nog inte känner igen dem längre som just rasstereotypa.
  Tack för detta.
  Mvh,
  Danjel

  SvaraRadera