Utmana dina fördomar, Mattias Göransson

I senaste Filter beskriver chefredaktör Mattias Göransson ”en väckarklocka” som gett honom den goda insikten att ”man måste vara redo att utmana sina fördomar […] Filter ska rapportera vad vi uppfattar som sant, vad de än må vara”.

Göransson blickar tillbaka på när Filter fått kritik:
Om Israel–Palestina-konflikten har vi [tidskriften Filter] tidigare berättat om Donald Bodström, och anklagats för att vara anti-israeliska.
Filter anklagades inte för “Israel-kritik”, däremot kritiserades tidskriften för att publicera i sak felaktiga och problematiska artiklar om organ-historien. Men det är så klart lättare att låtsats att kritiken egentligen handlade om försvar av Israels politik. Men ”inga av dessa invändningar”, trumpetar Göransson, ”har […] kompletterats med exempel på osanningar”.

I vilken värld lever Göransson?

Nu är det över sex år sen Aftonbladet Kultur publicerade Donald Boströms text Våra söner plundras på deras organ, och den femtioelfte gången texten åberopas som antingen ”Israel-kritik” och/eller sanning. Bodströms bästa bundsförvanter och ”Israel-kritiker” finner man i form av Allison Weir på den brunröda konspiraitonsteorietiska magazinet Counterpunch och av andra journalister på den statssanktionerade iranska propagandakanalen Press Tv – men även Åsa Linderborg, Madelene Engstrand Andersson (journalisten bakom Filter-reportaget 2012), Martin Aagård, m fl. Filter, som 2012 skulle berätta historien om Abu Kabir för att leda i bevis att Aftonbladet ”hade rätt” 2009, försökte rättfärdiga en text som genom insinuationer och spekulationer målade upp bilden av att staten Israel i maskopi med en liga ”rabbiner” i USA systematiskt mördade unga palestinier för att stjäla och sälja deras organ. Många påpekade med rätta att Boströms skrönor påminde om gamla teorier om judiska ritualmord och globala komplotter.

Medelena Engstrand Andersson lät förvisso Haaretz-journalisten Gideon Levy kommentera Boströms text i Filter-reportaget som ”mycket problematisk” eftersom den innehöll ”antydningar om att den israeliska armén medvetet dödade palestinier för att ta deras organ”. Samtidigt buntades alla kritiker under etiketten ”Israelvänner” och förklara att dessa endast ekade israeliska UD:s propaganda.

Men detta ”dravel bryr vi oss faktiskt inte om”, fullbordar Göransson sin sakligt felaktiga – retoriskt bristfälliga – ledartext.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar