Den konspiracistiska agitatorn ”Dani M”

Daniel Monserrat är rapparen som på senare år fått ett enormt genomslag under artistnamnet ”Dani M”. Han har framträtt med några av Sveriges största hiphop-stjärnor och vissa av hans låtar har spelats över 1,5 miljoner gånger på ”YouTube”, och på musiktjänsten ”Spotify” har Dani M över 30 miljoner lyssningar. 2013 vann Dani M ”Årets Nykomling” på ”Kingzisegalan”, året efter prisades Dani M för ”Årets Låt”.

”I stort sett hela världsmedia styrs av Israel”
Men det är inte endast hans musik som fått uppmärksamhet. I november 2012 fick Dani M kritik efter att ha kommenterat Åsa Linderborgs artikel ”Medierna försvarar Israel – till varje pris” i Aftonbladet Kultur. I artikeln försvarade Linderborg, återigen, Donald Boströms ökända artikel ”Våra söner plundras på sina organ” från 2009, som genom insinuationer och spekulationer målade upp bilden av att staten Israel i maskopi med en liga ”rabbiner” i USA systematiskt mördade unga palestinier för att stjäla och sälja deras organ. Många har länge och med rätta påpekat att Boströms skrönor påminde om gamla teorier om judiska ritualmord och globala komplotter. Dani M är inte en av dem. I en kommentar till Linderborgs artikel tog han istället tillfället i akt och fastslog att ”familjen Rothschild” kontrollerar både ”i stort sett hela bankväsendet i världen” och ”Israel”, genom vilka man dessutom styr ”i stort sett hela världsmedia”. Som brukligt är för de som sprider dylika antisemitiska budskap var Dani M noga med att i nästa andetag försöka gardera sig mot anklagelser om just antisemitism med sin egen version av klassikern ”man kan inte kritisera Israel utan att anklagas för antisemitism”, som med hans ord löd ”Antisemit är bland det värsta du kan bli anklagad för idag, blir du stämplad som det har du inte längre trovärdighet i det offentliga rummet. Men är man antisemit om man är anti-Israel?” Som om hans teser om Rothschild utgjorde legitim kritik av den israeliska ockupationen av Västbanken eller det dagliga förtrycket av den palestinska civilbefolkningen. Bankfamiljen Rothschild har sedan 1700-talet använts av antisemiter som symbol för påstådda judiska konspirationer, och är t.ex. vanligt förekommande i nazistisk propaganda. 

En legend inom den antisemitiska internet-miljön

Inom den konspiracistiska rörelsen lyfts Dani M ständigt fram som en frontfigur för ”de utsattas kamp”. Dani M har genomskådat konspirationen och – som en av få kända figurer – gör motstånd för att ”väcka de sovande” och ”tänka fritt”.
Dani M:s Instagramkonto kan ge ytterligare fingervisning, inte minst vad gäller de idéer han bär på och varifrån de möjligtvis får sin näring. Monserrat har publicerat skärmdumpar från ”Partiet De Fria”, som han förut även ”gillade” på Facebook. Partiet De Fria har på senare år blivit ett internetfenomen i Sverige och sprider hat mot judar formulerat via klassiska antisemitiska konspirationsteorier och schabloner. Partiet har även kopplingar till rasideologer, antisemiter och konspirationsteoretiker i Vaken.se där

Dani M varit medlem i över ett år och delar även länkar från Vaken.se på sin Facebooksida. Förra våren, 2014, uppmärksammade en medlem i gruppen att Dani M kritiserats på sidan Judehatet. Snabbt var snöbollen i rullning i kommentarsfältet. Exempelvis menade någon att ”banker och massmedia domineras av judar”. ”Judar låg bakom Hitler och nazismen”, kontrade någon annan. En tredje svarade med att förneka Förintelsen. ”Jag kan se skillnad på judar och sionister men skulle inte bli ledsen om båda försvann”, deklarerade en fjärde.
Hur reagerade då Dani M – som bedyrat att han tar avstånd från ”alla former av rasism” – på sådana fördomar och sådant hat? Föga oväntat genom att i en kommentar leverera ännu en i den långa raden av konspirationsteorier: Instagramkontot ”Judehatet” ingår i samma komplott som den antirasistiska tidskriften Expo, ”som i sin tur är en förlängd arm av Israels ambassad”. 
Tydligt mönster
Till detta rappar Dani M:
”mörka delar av
historien dom försöker dölja”.
Mönstret är tydligt och talande. Retoriken och tankfigurerna återkommer, direkt eller indirekt. Ett år efter Dani M Rothschilds-utsagor släpper Dani M låten ”Agenda”, som han bl.a. framför live i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. ”Agenda” handlar om ett odefinierat ”dom”. ”Dom” som ”står bakom varje krig”. ”Dom” som ”gör allt för rikedom”. ”Dom” som ”äger media”. Samtidigt som Dani M rappar ”mörka delar av historien dom försöker dölja” visas bilder från terrorattentaten mot World Trade Center 2001. I låten ”Läs på”, tillsammans med ”Labyrint”, återkommer ”dom”. ”Dom” som ”skrivit historien”. ”Dom” som ”manipulerar informationer”, ”dom” som ”styr jorden”. ”Denna här sträcker sig ut till alla äckliga bankirfamiljer, och alla äckliga mediemogulen, socialister och kapitalister som styr våran värld”, utbasuneras innan han framför sin låt ”Motstånd” den 15/11 2012. 

I Monseratts album ”Min Grind” återkommer retoriken, återigen levererar rapparen teorier och svänger sig med begrepp som är direkt tagna från konspiracistisk och i många fall högerextrem antisemitisk propaganda. Exempelvis i låten Allt är en fasad – som inleds med ett ihopklipp av låtar från andra Redline-artister som ”Carlito”, ”Labyrint” och ”Allyawan” – möter lyssnarna begrepp som ”Illuminati-pakten”, ”Bilderberg-business” och konspirationsteorier om frimurare (låtarna i fråga har jag tidigare uppmärksammat här). Därefter påstås bl.a. att ”Banken äger dig, det är självklart”. Med banken menar Dani M förmodligen ”Rothschild”, eftersom han i sin antisemitiska kommentar 2012 hävdade att ”i stort sett hela bankväsendet i världen” styrs av Rothchild. I refrängen sjunger Dani M att ”allting är en lögn / allting är en bluff / allting är en komplott / allting är korrupt – allt är en fasad, du är slav, vakna upp”.

Låten ”Allt är en fasad” är ett av många exempel på hur tydligt påverkad Dani M:s världsbild är av den sorts paranoida och ofta antisemitiska ”förklaringar” till globala händelser som dominerar miljöer som Vaken.se. En gigantisk osynlig megakonspiration påstås styra världen – Dani M tillhör den ringa skara som ”genomskådat” detta och nu, via musik och sociala medier, försöker ”väcka den sovande massan”. Konspirationen saknar ibland namn, men ofta förekommer begrepp som ”Den nya världsordningen”. Så även i låten ”Allt är en fasad”. ”Den nya världsordningen” – ”ett flera hundra år gammalt projekt” – ”har oss i sitt grepp”, rappar Dani M. Vi ”styrs” nämligen alla – förklarar han för sina fans, däribland tusentals svenska ungdomar – av ”hemliga sällskap” vars vänskap binds samman av ”blod”.

Beteckningen ”Den nya världsordningen” kommer från amerikanska högerextrema miljöer, som förenas av uppfattningen att en osynlig global, ofta judisk, sammansvärjning försöker införa en världsomspännande diktatur de kallar den nya världsordningen (”New World Order”). Föreställningen om ”den nya världsordningen”, som Dani M sprider på sin platta, kan ses en modernare variant av ”flera hundra år gamla” (för att använda Dani M:s ord) på antisemitiska konspirationsteorier likt den om ”Rothschild”, som Dani M tidigare spridit och vägrat ta avstånd från.

Dani M har bl.a. kallat Socialdemokraternas partiledare för ”Stefan ’Bilderberg’ Löfven”. Bilderberg är namnet på en grupp politiker och affärsmän som träffats sedan 1950-talet, som man självfallet kan framföra legitim kritik mot utan att det nödvändigtvis är ett uttryck för antisemitism. Inom de miljöer som Dani M dras till får ”Bilderberg” i dag dock ofta den roll som frimurare tilldelats historiskt i antisemitisk propaganda – en orden som judar påstås använda som verktyg i deras förmenta strävan efter världsherravälde.

Efter terroristattentatet i Köpenhamn reagerade många med avsky gentemot de våldsamma attacker som riktades mot judar just pga. att de var judar i Köpenhamn och i Paris. Även Dani M var upprörd, inte av den antisemitiska hatattacken utan över sina egna paranoida världsföreställningar. Där heter det att Köpenhamnsattentaten:
”Luktar som ännu en falskflagg för att dra in Europa i krig , beröva oss våra rättigheter och öka främlingsfientligheten .Speciellt hatet mellan judar och muslimer . Låt er inte luras att dom här sakerna sker random. Dessa saker sker för att det tillåts att ske och/eller är sponsrade av samma elit som kommer gynnas av det.”
Det är inte heller första gången Dani M ansluter sig till konspirationsteorier efter terroristattantat. I och med Paris-attentaten i januari – där bl.a. fyra judar mördades vars gärningsman förklarat att det var judehatande motiv – föreslår Dani M i den konspiracistiska och antisemitiska gruppen Vaken.se med att det var ”säkerhetstjänster som troligen låg bakom attentaten”. Några dagar senare, i samma konspiracistiska nätforum, utesluter Dani M inte teorier om att även ”Rothschilds” skulle legat bakom Paris-attackerna.

Ett plus ett blir i regel två; mot bakgrund av Dani M tidigare uttalanden – som han inte tagit avstånd från – och de antisemitiska miljöer han tillhör, stöder och promotar är det uppenbart vilka som avses. Annars ger en enkel sökning på nätet snabbt svar på frågan just vilken grupp det är som idag ofta anklagas för att bl.a. starta alla världens krig, endast tänka på pengar, äga medierna, hjärntvätta människor genom informationsmanipulation och samtidigt ligga bakom terrordåd som 11:e septemberattackerna och sk. ”false flags”.

Löjeväckande bortförklaringar
I Dani M:s löjeväckande ”försvar” mot konspirationsteorier bidrar sällan med något nytt. I ett mejl till Stiftelsen Expo – som först uppmärksammade hans kommentar – bad Dani M om ”ursäkt” om någon ”missuppfattat” hans uttalande och menade att han uttryckt sig ”klumpigt”. Men inget avståndstagande från de antijudiska föreställningar han spridit. Istället deklarerade han att han minsann skulle ”fortsätta att vara starkt kritisk till Israels politik”. Senare samma dag hävdade Dani M i en intervju med Ametist Azordegan i Sveriges Radios P3-program ”Metropol” att han ”står för det jag sagt – det kommer jag alltid göra” och att han blivit offer för en ”smutskastningskampanj”.

När den antirasistiska organisationen Inte rasist, men länkade till kritik av Dani M väljer han, föga oväntat, att beskriva det hela som att ”man misstolkar mej med flit för att ha något att skriva om så att folk i framtiden inte vågar kritisera media och bankerna [sic]”. Med ”bankerna” får man väl gissa sig till att det troligtvis är ”Rothschilds”, likaså ”medierna”. I samma kommentarer tar Dani M tillfället i akt och beskriver sig om ”väldigt anti- Israel” – varför de nu skulle vara relevant för hans antisemitism – och återigen utbasunerar den regelbundet upprepade ”smutskastningskampanj”-teorin, för att senare vädja till antirasister att de ”inte ska vara en bricka i spelet”; ett ”spel” som förmodligen styrs av ”Rothschild”, ”eliten”, ”dom” eller ”hemliga sällskap”. Till Uppsala Nya Tidning pratar han om det som ”en grupp människor” som ”bedriver en hatkampanj mot mig”. Men huruvida det finns konspirationer, eller inte, är tydligen en kuggfråga. ”Tror jag på att det finns konspirationer?”, frågor sig Dani M retoriskt. ”Absolut. Det har visat sig gång på gång i historien att mäktiga män konspirerar.” Var dessa konspirationer ”gång på gång i historien” påvisats förklarar Dani M. Förmodligen är det någon idé Dani M stulit från Vaken.se-gänget som ständigt springer segervarv när de, för femtioelfte gången, ”avslöjat” den judiska världsordningen.

Dani M är ett talande exempel på hur en påstådd ”kamp” för samhällets svaga och utsatta inkluderar spridandet av tydligt rasistiska budskap. En gigantisk osynlig megakonspiration påstås styra världen där Dani M tillhör den ringa skara som ”genomskådat” detta och länge försökt ”väcka den sovande massan”. När han kritiseras framställer följer han ett tydligt mönster: han själv är martyr på ”median” altare – en media som han deklarerat vara styrd av judarna.

Farlig propaganda
Exempel som de ovan visar att Dani M budskap och agerande varken är slumpmässiga eller resultatet av ”olyckliga” eller ”klumpiga” formuleringar, som han själv har påstått. Det är uppenbart att han bär på en världsbild tydligt präglad av konspiracisitiska och antisemitiska föreställningar. Trots detta tycks många vara snabba att avfärda Dani M och likasinnade som okunniga och ofarliga knäppgökar. Men då missar, ignorerar eller döljer man bl.a. det faktum att människor vardagligen far illa pga. den typ av propaganda som dessa personer sprider. Dani M är en mycket uppskattad rappare med många fans och tiotusentals följare på olika sociala medier, de flesta av dessa är ungdomar. Att inte bjuda in honom till ungdomsgårdar och påstådda antirasistiska evenemang är inte censur. Det faktum att han på olika sätt och regelbundet framför samt legitimerar fördomar, hat och konspirationsteorier mot och om judar skickar ytterst farliga signaler som bör tas på allvar. Rasism och fördomar bör aldrig bagatelliseras, inte minst när det sprids av en av Sveriges mest kända artister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar