Afzelius dynga på tapeten, återigen

Tusen bitar – en film om Björn Afzelius sändes 3/4 2015 på SVT. Tänkte därför påminna om Afzelius antijudiska budskap från låten Medan bomberna faller (1982):
Så när bomberna faller över Palestinas barn,i tältlägren i södra Libanon,
då står jag mitt i kyrkan och frågar hycklarna
vem Dom Utvalda skall bränna nästa gång.
”Dom Utvalda” syftar inte till Israel, utan på ett folk. Det var därför omöjligt att läsa denna textrad på något annat sätt än att det var judarna som återigen förväntades ”bränna nästa gång”. Afzelius skrevs, enligt honom själv, i affekt efter första Libanonkriget 1982. ”Utvaldhetstanken” är helt i linje med traditionell antisemitisk argumentation som syftar till att framställa judar som ”överlägsna” och ”ondskefulla”.

Virtanen tog självklart tillfället i akt och promotade den gamla dängan från 1982.Men Virtanens agerande är föga oväntat, inte första gången han promotat och hyllat Afzelius antisemitiska låt:


När Guillou tog sig rätten att håna judar som kände sig utsatta, och recensera deras oro, lät det såhär från Virtanen 3/6 2015:
Jan Guillou håller räfst- och rättarting med kontorsliberalerna. Måste läsas.
var ju nämligen groteskt att se hur liberalerna FAKTISKT smetade antisemitism på Guillou.
Den 29/3 2003 förklarade Virtanen att amerikanarna var säkra på att vinna Irak-kriget men att de samtidigt var ”rädda att någon skulle hämnas med mer terror. Nån som inte tycker om den sionistiska sammansvärjningen”.

Efter att skådespelaren Gary Oldman påstått att Hollywood är ”PK” som styrs av judar twittrade Virtanen:


Uppdatering:
Virtanen ”svarar” på min kritik:


Det är oklart vad Virtanens poäng är. Antingen anser han att ”håna Bob Dylan” är att jämställa med att länka, hylla och promota antisemitiska texter, försvara antisemitiska uttalanden och prata om ”sionistiska” konspirationer; eller så söker Virtanen sprida den klassiska, och ständigt återkommande myten, om att ”man inte kan kritisera judar (i detta sammanhang, Bob Dylan) eller Israel (Afzelius antisemitiska låttext som inte är Israelkritik) utan att bli kallad antisemit”. Virtanen anser dock att han är ”antirasisten” i sammanhanget – han har ju minsann kritiserat Skavlan för Åkesson-intervjun.

1 kommentar:

  1. Enligt Lena Olin i Skavlan är Gary Oldman rätt galen privat

    SvaraRadera