Soppan Scalise

Den 28/12 2014 uppmärksammades det att den amerikanska republikanen och ledamoten i Representanthuset, Steve Scalise från Louisiana, talade på en konferens arrangerad av hat-organisationen European-American Unity and Rights Organization (EURO) i maj 2002. Den då 36 årige Scalise fiskade röster i minst sagt problematiska miljöer och det är föga troligt att Scalise inte kände till vilken miljö han huserade i eller vilka personer han har samröre med.

EURO grundades av förintelseförnekaren och den f.d. ledare för den amerikanska vitmaktrörelsen Ku Kux Klan, David Duke. Duke beskriver inte endast Förintelsen som ”historisk bluff” utan ”riktiga” Förintelsen ”begicks på kristna av judar”. Judar främjas av ”myten kring Förintelsen” eftersom det generar ”enormt ekonomiskt stöd” för Israel. 1986 deklarerade Duke t.ex. att judarna ”förtjänade att hamna in i soptunnan av historien” och förnekade att gaskamrar byggdes för att mörda judar, snarare för att döda ohyran som angrep dem. Under Dukes tid som grundare för National Association for the Advancement of White People (NAAWP) förespråkade han segregation av olika etniska minoriteter i USA (judarna skulle begränsas till ”Västra Israel”, vilket skulle bestå av Manhattan och Long Island). I Dukes böcker står det bland mycket annat att det pågår ett globalt och etniskt krig mellan judar och icke-judar. Porrindustrin, aborter, skilsmässor, brottslighet, könssjukdomar krigen i Irak och Afghanistan och allt annat ”ont”, i Dukes ögon, tillskrivs judarna.

Duke själv närvarade inte vid konferensen men användes som affischnamn i den reklam för eventet som spreds (det sägs dock att Duke medverkat via telefon). En person som Scalise onekligen träffade var Vincent Breeding (även känd vid andra pseudonymer så som ”Vince Edwards” och ”Bruce Alan Breeding”), en f.d. aktivist inom hatgruppen ”National Alliance” som bl.a. inspirerade högerextremisten Timothy McVeigh till det terroristattentat i Oklahoma som 1995 mördade 168 personer och skadade över 650. Länge var det okänt att Scalise haft samröre med EURO och Duke, men efter uppmärksammandet av bloggaren Lamar White Jr. förklarade Scalise att ”när någon ringde och frågade om jag ville prata gick jag”, att han inte kände till den ”rasistiska naturen hos gruppen” men ”om jag visste idag vad det handlade om hade jag inte gått”.

Scalise talesperson hävdade att Scalise skulle var ”omedveten vid den tidpunkten om gruppens ideologi och mission”.

Trams.

Duke är – och framförallt var – välkänd i Louisiana, Scalise hemstad. Han är en internationellt uppmärksammad förintelseförnekare och valdes som republikan till Louisianas delstatsparlament 1989 och kandiderade till Senaten 1991 (han förlorade, men fick hela 40 % av rösterna). 1999, tre år innan Scalise talade hos EURO, hamnade Duke på tredje plats i valet till Louisianas kongressdistrikt – för samma parti som Scalise då hade representerat i fyra år.

I New York Times påstår den politiska kolumnisten Stephanie Grace, en person som jobbat för flera tidningar i Louisana i 20 år, att Scalise redan 1999 beskrev sig själv ”som David Duke fast utan bagaget”.

Från början var Duke positiv till Scalise och beskrev honom som en ”nice guy” till Washington Post 29/12 2014. Men nu har vindarna vänt och Duke kallar Scaliser för en ”förrädare” och en ”sellout i det högerextrema radioprogrammet Jim Engster Show. Duke funderar även på att kandidera mot Scalise eftersom han ”förrått sina väljare”. När samma Duke gästar det högerextrema nationalistiska radioprogrammet The Political Cesspool för att diskutera hans relationer till Scalise talar han från hjärtat: ”sionisterna” kontrollerar bägge partierna, ”tagit över Hollywood, nyhetsmedia, underhållningsmedia, och musikmedia”. Judarna som kontrollerar alla olika segment i USA och kommer ”förvandla USA till en bolsjevikisk stat”. Samma gamla Duke, med andra ord.

Soppan kring Scalise och hans samröre med Duke och EURO inför valet 2002 är beaktansvärt. Det är helt uppenbart att Scalise kände till Duke och EURO 2002 – allt annat är orimligt. Att han söker bortförklara med argument som att kan ”inte kände till” är förståeligt, men föga troligt. Jag menar inte att han skulle dela Diles rasistiska världsbild, men många inom EURO röstade nog på honom 2002 pga. medverkandet.

Just därför känns det extra olustigt när Scalise inte kan ta sig tid för 50-årsminnet av Selma-marschen. Scalise har tidigare röstat mot resolutioner om att skapa en Martin Luther Jr.-dag och be om ursäkt för slaveriet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar