Ken Rings rasism och homofobi


Ken Rings är hiphopparen som regelbundet uttrycker grov homofobi och antisemitism utan att egentligen utsättas för kritiska frågar. Ken Ring är, för de allra flesta, känd som en folkkära artist med känslosamma låtar kring sin barndom, krig och utanförskap. Men bakom fasaden döljer sig även rasism och homofobi.

På ”Vattenfestivalen” 1999 uppmanade Ken Ring publiken rikta blickarna mot slottet samtidigt som han skrek ”våldta Madeleine” och ”Carl Philip – hur är Peter Jöbacks arlse?” Ken Ring har ett ”hat för fucking bögungar” och hetsar mot homosexuella där Sverige beskrivs som ett ”bögland”. Samtidigt hävdar han att han faktiskt ”känner gayfolk”. I Nöjesguiden (20/12 2011) ”förklarar” Ken Ring sin homofobi, där heter det:
Jag tror på the circle of life. Jag tror att man ska respektera naturen. Det finns vissa saker som krävs för att en familj ska bildas. Jag tycker att man måste respektera det. Men det är mina åsikter. Jag tycker till exempel inte att man ska skjuta djur heller. Men jag blir inte upprörd om någon skjuter en älg. Jag blir inte upprörd om någon är bög. Jag accepterar det. Däremot har jag svårt att förstå det. Hur fan kan man bli kär i ett annat arsle?
Man ska ”respektera naturen” och inte vara homosexuell. Ken Rings oerhörda intolerans blottläggs: ”hur fan kan man bli kär i ett annat arsle”.

I Malou von Sivers program Efter tio diskuterar Ken Ring segregation. Han hävdar att Sverige ska ”minska invandringen”, detta eftersom Sverige redan "visat att vi tar in invandring" och att hans polare är ”zigenare till araber till negrer”. Enligt honom är invandringen endast politikers ögontjäneri, för att det ska ”se bra ut”. Ken Rings retorik kan lätt förväxlas med SD:s propaganda: romer som sover ute på gatorna i Vällingby ”styrs av syndikat”. Och eftersom Ken Ring själv minsann ”växt upp med romer” är det tydligen fritt fram för honom att sprida dylika myter. När han i en lång intervju, där han endast stryks medhårs (Dagens Nyheter 2/1 2015), tar han återigen tillfället i akt att slå mot de utsatta i samhället:
Om jag åker till Kenya och söker jobb så kan jag inte göra det på svenska. Men det blir värsta hallaballot om man säger så, man blir kallad SD-anhängare. Och var har de gamla tiggarna och gatumusikerna blivit av?

När han var aktuell i tv-programmet Så mycket bättre skrev han ett inlägg på sociala medier där han anklagade sin hiphop-kollega Petter för att vara en ”jävla fucking jude”. Bakgrunden till utbrottet var, hävdar Ken Ring, att Petter ”utnyttjat andra till sin egen framgång” – precis som alla judar brukar göra. Dessutom har Ken Ring ”spelat gratis för han i över tio år”. Typiskt judiskt beteende, tydligen.

”Boken släpps via Bonnier” vilket
borde göra att ni ”radera[r] mig
som antisemit”
När kommentaren ifrågasattes rasade Ken Ring: ”[Med] jude menade jag snål! Inte folket.” Vidare betonades att han, minsann, har ”judevänner” och dessutom ”jobbat med bolag som ägs av judar”. Vilken etnicitet hans vänner eller chefer har är ointressant för spridandet av antisemitism. Ken Rings ignorans exponeras även i en intervju i Café då han framhåller att ”man säger ju ’snål som en jävla jude’. Gör inte du det?” Vidare hävdade han att man inte kan ”anklaga mig för att vara antisemit”, då han tydligen är ”den största invandraren” – hans säregna skydd mot att hysa rasism. Efter min text publicerats i Expressen (2/10 2014) gav Ken Ring ”svar på tal” och tog till personangrepp och lögner eftersom argumentationen troligtvis inte räckte till. Utöver det svarar Ken Ring att ”boken släpps via Bonnier” därför borde ni ”radera mig som antisemit eller vad ni kallar det”.
I ett mejl till TT Spektra bad han sedan om ursäkt och placerade sig själv i underläge eftersom han blivit utsatt för rasism – något jag inte betvivlar. Men utsattheten ger inte honom immunitet att uttrycka hat och fördomar mot andra.

Den antisemitiska fördomen Ken Ring sprider, om att judar är snåla, kan spåras tillbaka till senmedeltiden och tillhör de mest seglivade stereotyperna i den antisemitiska idétraditionen. Ordet jude rymmer dubbla budskap för Ken Ring. Å ena sidan är de snåla och giriga, å andra sidan makthavare med rikedom. Detta blottläggs i Ken Rings låt ”Fritt Palestina” där han hävdar att vi ska bli ”rika som alla judar”. Låten ”Håll om dom” tillägnas ”fångarna som sitter där i burarna på Kuba – endast för att USA är styrt av några judar”. Varför judar skulle ha en förkärlek för att fängsla förblir oklart, men de antisemitiska fantasierna om judisk makt desto tydligare. Vidare följer han upp det antisemitiska utfallet med att fastslå att ”George Bush borde ha sitt vita hus i Israel”.

Ett återkommande motiv hos Ken Ring är föreställningen om judar som en kollektivt priviligierad grupp. I ”Verklighetens öga” porträtteras just judarna som lyckligt lottade som ”fick Israel men vi fick ingenting”. Något judarna, enligt Ken Ring, bör ”ge tillbaka”. Agitationen uppstod redan 2001, endast dagar efter 11 september-attackerna, då han beklagar de oskyldiga som dött men att det ”dör varje dag i Palestina på grund av att USA [...] gett judarna landet?” Ken Ring ser återigen ”judarna” som en priviligierad grupp eftersom svarta i Sydafrika inte fått tillräcklig upprättelse ”medan en del judar fått kompensation i pengar för Andra Världskriget”. Varför Tysklands utbetalning till offren för Förintelsen sätts mot apartheidregimens brott i Sydafrika förklaras inte – men ”judarnas ’unika position’” blottläggs. I podcasten Värvet förklarar Ken Ring homohatet med att det är ”journalisters sätt att hitta pluspoäng hos sina chefer”, och åt anklagelserna om antisemitism skrattar han. Det är ju nämligen ”medias sätt att sälja lösnummer”.

Ametist Azordegan försvarar Ken Ring som ”icke-pk” och ”impulsdriven” – likt det skulle rättfärdiga grov homofobi och antisemitism – och jag håller med henne. Ken Ring är knappast ”politisk korrekt”. 
Och jag är glad över att homofobi och antisemitism inte är det politiskt korrekta.

En något kortare version, ”Sluta upp att gulla med Ken Ring”, publicerades i Expressen (2/10 2014): http://www.expressen.se/debatt/sluta-upp-att-gulla-med-ken-ring/. Nedan följer några skärmdumpar från Ken Rings Twitter-konto.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Sug en … ? Misstänker att du ska skriva "kuk", och försvara dig mot homofoba uttalanden med mer homofobi. Föga förvånande. Du kan inte formulera en riktig replik utan att gå till personangrepp. Säger en hel del om dig.

      Radera