Israel används för att tysta debatten om antisemitism

I brittiska Sky News valde att minnas 70 årsdagen efter befrielsen av koncentrations- och förintelselägret Auschwitz på ett märkligt och farligt vis: genom att diskutera frågan huruvida Israel framkallar antisemitismen utanför Israel. I studion intervjuades Storbritanniens överrabbin, Ephraim Mirvis, som genast fick besvara ifall Israel står ansvariga för antisemitismen i Europa.

Intervjuaren Adam Boulton började med att fråga om människor återkommer till frågan om antisemitism pga. Israel. Mirivs förklarade att antisemitism är ett fenomen som fanns långt före Israel och kan klassas som ”det äldsta hatet”. Men Boulton nöjde sig inte med svaret. Israels behandling av palestinier ”häller bränsle” på antisemitismen, hävdar han. Med samma logik får man väl gissa att Boulton även anser att Iran ”häller bränsle” på islamofobin, radikalfeminister ”häller bränsle” på sexismen osv. När Mirvis återigen upprepar det han tidigare påpekat – fast med andra ord – visas bilder från senaste kriget i Gaza. Förstörda hus, kvinnor som städar efter misär, barn som försöker hjälpa till. Allt detta görs med den medföljande rubriken ”Auschwitz Remembered” – passande nog.

Boulton frågar igen grubblande: ”du tror inte att den politik som den nuvarande israeliska regeringen, till viss mån, häller bränsle på antisemitismen?”

Detta är bara ett av otaligt många exempel på hur Israel används och brukas för att tysta debatten om antisemitism. Att detta görs på Förintelsens minnesdag känns extra beklagligt. Israel skapar antisemitism lika lite som islamistattackerna skapar islamofobi, Pussy Riot sexism, eller Ugandas homofoba lagstiftning afrofobi. Israel triggar en redan existerande latent struktur. Men det gjorde även Madoff-skandalen, Breiviks terroristattentat och islamofoben iklädd i klassisk judisk utstyrsel som visades i bild på Sverigedemokraternas valvaka.

Att hävda att Israel skulle vara roten till antisemitismen är inte bara en kollektiviserande anklagelse mot judar där de indirekt ställs till svars för Israels regering, och samtidigt indikerar att hat mot judar därför är berättigat – det är även ett oerhört förvrängd synsätt och förringar offren utsatta för hat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar