Valet i Grekland: antirasism på backlash?

Den 26/1 2015 utannonserade vänsterpartiet Syriza att de kommer att bilda regering med högerextrema Oberoende greker (ANEL). Partierna har knappast mycket gemensamt: Oberoende greker vill att den ortodoxa kyrkan ska sätta sin prägel på exempelvis skolundervisningen, något som står i bjärt kontrast till Syrizas ateistiska politik. Men den oheliga alliansen grundar sig i den minsta gemensamma nämnaren: kritisk mot åtstramningspolitiken i Grekland.

När Høyre bjöd in högerpopulistiska Fremskrittspartiet till regeringssamarbete hösten 2013 reagerade många med avsky. Samma reaktion bör rimligen gälla Syrizas samarbete med Oberoende greker i Grekland. När vänsterpartiets partiledare Sjöstedt kommenterade det grekiska valet i Dagens Nyheter ser han inga problem med samarbetet mellan Syrizas och Panos Kammenos, partiledare för Obereonde greker (och förmodligen Greklands nästa försvarsminister). Kammenos hävdade i ett tv-program att ”buddhister, judar och muslimer beskattas inte. Den ortodoxa kyrkan beskattas, och i själva verket riskerar de att förlora sina klosters tillgångar”. Påståendena avvisades som ”konspirationsteorier, lögner och förtal” hämtade från den ”mörka sidan av internet”. Kammenos partikamrat Stavroula Xoulidou går ännu längre och har beskyllt den ”världssionistiska rörelsen” för bl.a. den turkiska invasionen av Cypern där USA:s förra utrikesminister, Henry Kissinger, får stå som ”bevis” för hennes antisemitiska hypoteser. Men Sjöstedt ”räknar med att de [Syriza] kan hålla ordning på dem” – på samma sett som Høyre ”håller ordning” på Fremskittspartiet?

Syriza politiker identifierar sig som ”antisionister”. Sionism har varit namnet på en brokig rörelse vars gemensamma mål var upprättandet av en judisk stat, ett mål som uppnåddes 1948. Nuförtiden gör flera olika politiska opinioner anspråk på att kalla sig ”sionister”. Inom den nazistiska, konspiracistiska och andra antisemitiska miljöer infogas ofta ordet ”sionister” som ett kodord för judar. Jag betvivlar att Syriza vill att Israel ska upphöra att existera, men definitionen inte helt klockren som ”Israelkritik”.

Oberoende greker är ett relativt nytt missnöjesparti som bildades 2012 från avhoppande politiker som tidigare tillhört Ny demokrati – det idag största oppositionspartiet och utmanarna till Syriza. Ny demokrati, som leds av Antonis Samaras, kan dock inte ses som ett bättre alternativ till Syriza. Samaras har ändrat riktning från att en gång vara ett liberalt parti till att rekrytera nynazister och antisemiter från LAOS, ett parti som sedan valet 2012 står utanför parlamentet. Medlemmar från LAOS har bl.a. beskyllt judarna och ”sionisterna” för alltifrån elfteseptember-attentaten till ”attacker” på grekisk kultur och andra konspirationsteorier som bottnar i antisemitisk agitation. Efter valet tilldelades f.d. LAOS-politiker ministerposter i Samaras regering.

I Samaras parti tolereras antisemiter, högerextremister och nynazister. Mark Vorodis har en lång historia av förintelseförnekelse och grov antisemitism där han bl.a. riktat fysiska hot mot judiska familjer; Adonis Georgiadis har bl.a. hävdat att judar kontrollerar det globala banksystemet och använder det som vapen; Kyriakos Velopoulos har bakgrund i högerextrema LAOS; Thanos Plevris är son till en av den mest ökända grekiska nynazisten – Kostas Plevris. Kostas Plevris uppmanar bl.a. i sin bok Judarna, den hela sanningen att grekerna ska döda alla judar i landet inom 24 timmar. Samma Plevris stämdes av den judiska församlingen och hans advokat, sonen Thanos Plevris, är idag aktiv inom Samaras parti Ny demokrati.

Ur ett antirasistiskt perspektiv är det svårt att se valresultatet som något positivt. Å ena sidan: Samaras parti utanför regeringen; å andra sidan: ett nationalistiskt och främlingsfientligt parti regeringsposition.

De som går hårt till angrepp mot Syrizas valframgångar bör ställa sig frågan: hade jag hellre sett Samaras parti vinna valet? De som okritiskt omfamnar valsegern bör fråga varför de ser mellan fingrarna när ett vänsterparti samarbetar med nationalister och rasister?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar