Israels ambassadör sprider islamofobi

Isaac Bachman, Israels utsände ambassadör i Sverige sedan 2012, formulerade ett grovt islamofobiskt inlägg på sin Facebook-sida den 12 januari 2015. Facebook-posten radar upp selektivt utvalda terrorattentat och sätter likamedtecken med religionen Islam. Enligt Bachmans demagogiska världsbild går det inte att leva i samexistens med muslimer – under några omständigheter - till skillnad från andra folkgrupper.

Bachman börjar sitt inlägg med att ställa sig den retoriska frågan: ”MUSLIMER – är detta generalisering?! Är detta oavsiktligt eller en slump?! (sic)” Efter det kommer den sk utläggningen. Föga oväntat har inte Bachman formulerat dessa meningar själv, då de med största sannolikhet är hämtade från den hetsande muslimhatande hemsidan Stopislamizationofamerica.wordpress.com. Det copy-paste:ade inlägget som sprids på sociala medier bygger på att islam är en totalitär politisk ideologi som förespråkar krig, massmord och terrorattentat snarare än en religion (i inlägget benämns bl.a. terroristorganisationen ISIS som ”islamiska” – inte islamistiska). Hemsidan, som inlägget med största sannolikhet hämtat från – direkt eller indirekt, försvarar aktivisten Pamela Geller – en person som menat att folkmordet på muslimer i Srebrenica är en myt och drivit hets-kampanjer mot muslimer och islam, men även konspirationsteorier om att USA:s president Barack Obama är muslim och född i Kenya. Hemsidan promotar även Robert Spencer, en person som är omnämd över 150 gånger i Anders Behring Breiviks manifest, där förövrigt Pamela Geller också är omnämnd. Förutom att sitta i ledningen från SIOA (även deras systerorganisation Stop Islamisation of Nations, SION) huserar Spencer även tillsammans med andra betydelsefulla personer i den antismuslimska miljön, däribland den högerextrema nederländska PVV:s ledare Geert Wilders. Både Spencer och Geller stödjer och har haft samröre den antimuslimska högerextrema organisationen English Defence League (EDL). Extra beaktansvärt att just amerikansk antimuslimsk hat-propaganda letat sig in hos den israeliska ambassadörens Facebook-sida.

Föreställningen att terroristattentat är ett ”importerat” och/eller ”muslimskt” fenomen är falskt på flera plan. Tesen misstänkliggör muslimer och späder på hatet och föraktet mot muslimer, men blundar för de attentat som utförs av andra grupper som motiveras av annat än den radikalislamistiska upplysningsverksamheten. Med samma logik skulle man kunna ”bevisa” att man inte kan samexistera med kristna och peka på Ku Kux Klan, Anders Behring Breivik, attentat mot abortkliniker i USA och irländska IRA. Men det verkar knappast bekymra Bachman.

Den rasistiska världsbilden Bachman promotar underbyggs av tankar att muslimers föds till terrorister där selektivt, men väl medvetet, urplockande terroristattentat ”bevisar muslimers rätta mentalitet”. Det trångsynta synsättet ställer muslimer i Europa till svars för de våldshandlingar fundamentalister begår; en propaganda riktat mot en minoritet i en tid där de möter ett allt hårdare klimat.

Bachman avslutar sitt inlägg med att lägga till några eget formulerade meningar. Där skriver Bachman att ”för dem som inte gillar att generalisera – fråga er själva var freden fullföljs”. Fred går alltså inte att kombinera med muslimer, om jag tolkar honom rätt. Bachman verkar inte endast tycka det är fullt legitimt att generalisera kring muslimer, han stödjer och sprider även dessa tankar – något han menar är ”utan tvekan är något att tänka på”.

Bachman retorik är vanligt förekommande inom de rasistiska opinionerna i runt om i världen vilket gör det extra anmärkningsvärt när dessa idéer reproduceras och legitimeras av den israeliska ambassadören i Sverige. Det är ytterst anmärkningsvärt att en diplomat uttrycker dessa åsikter, oavsett vilka unkna värderingar han själv bär på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar